Albums

Renung- Renungkanlah..

Aqiqah adalah meerupakan Sunnat Muakkad, iaitu ibadat yang sangat-sangat dituntut kepada wali yang menjaga bayi tersebut.

Dalil Aqiqah
Dalil sunatnya ialah perbuatan Rasullah s.a.w melakukan aqiqah, begitu juga para sahabat r.a. Dari Salman bin Amir Ad-Dhobbi r.a katanya, aku mendengar Rasullah s.a.w bersabda,“Bersama bayi itu ialah aqiqahnya, maka tumpahkanlah darah untuknya dan tanggalkan daripadanya perkara yang menyakitkan iaitu kekotoran dan najis”. (5154).

Waktu Aqiqah
Bermula waktu diharuskan menyembelih aqiqah dengan keluarnya semua tubuh bayi dari dalam rahim ibunya. Kalau ia disembelih sebelum sempurna keluarnya bayi maka ia tidak dapat dianggap aqiqah, ia dianggap daging biasa dan tidak mendapat sunat aqiqah.

Waktu sunatnya berterusan sehingga balighnya bayi itu. Setelah baligh, bapanya tidak lagi dituntut untuk melakukannya dan lebih baik dia melakukan untuk dirinya sendiri sebagai memenuhi perkara yang telah tertinggal.

Namun sunat yang dituntut ialah melakukan aqiqah pada hari ketujuh daripada kelahiran bayi. Dalilnya hadis riwayat Abu Daud dan selainya daripada Samrah r.a katanya, Rasullah s.a.w bersabda, “Bayi itu di tebus (tergantung) oleh aqiqahnya, disembelihkan ia pada hari ketujuh, dan pada hari itu diberikan nama serta dicukur rambutnya”.

Maksud ditebus oleh aqiqahnya ialah pembesarannya dalam keadaan baik dan penjagaannya akan sempurna bergantung pada sembelihan untuknya. Dinyatakan juga ia bermakna dia tidak boleh memberi syafa’at kepada kedua ibubapanya jika tidak disembelihkan aqiqah untuknya.

Hikmah Aqiqah
Melambangkan kegembiraan dengan nikmat Alah s.w.t yang menyenangkan kelahiran dan mengurniakan anak kepada kedua ibubapa. Anak itu amat disukai oleh pasangan ibubapa, maka sepatutnya dibuktikan kesyukuran kepada pengurniaan dan pemberian nikmat.

Firman Allah,
“Dan jika kamu bersyukur, nescaya ia meredhai bagimu kesyukuran itu.”
(As-Zumar: 7)

“Demi sesungguhnya jika kamu bersyukur nascaya Aku akan tambah untuk kamu.” (Ibrahim: 7)

“Harta benda dan anak pinak itu, ialah perhiasan hidup di dunia.”
(Al-Kahfi: 46)

Memudahkan pengisytiharan berita melahirkan anak dan menyebarkannya kerana berita ini perlu diistihar dan disebarkan agar jangan lahir cerita yang tidak diingini, aqiqah adalah jalan terbaik untuk itu.

Menyuburkan sifat pemurah dan baik hati dikalangan manusia dan melanggar hasutan nafsu yang mengajak kepada sifat bakhil.

Firman Allah,
“Sedang sifat bakhil itu memang tabiat semulajadi yang ada pada manusia.” (An-Nisa: 128)

“Dan sesiapa yang menjaga dirinya dari kebakhilan, maka mereka itulah orang-orang yang berjaya.”
(Al-Hasyr: 9)

Merapatkan hati keluarga, kerabat, kawan dan orang miskin dengan menghimpunkan mereka untuk makan. Dengan berhimpunnya mereka di atas satu hidangan wujudlah kemesraan, kasih sayang dan persaudaraan. Islam adalah agama mesra, kasih sayang dan persaudaran.

Latar Belakang

Terletak di Jaya Gading Kuantan,Banafex Agrofarm menumpukan kepada penternakan Kambing Fidlot secara integrasi dan komersil.Syarikat kami juga menyediakan perkhidmatan seperti membekalkan kambing bagi tujuan korban/akikah,katering & BBQ.Di samping itu, kami juga menyediakan penternakan secara kontrak (Contract Farming)kepada individu yang berminat.Jualan baka kambing seperti boer,feral,sanen,Kaplo.Program akikah juga disediakan dengan pakej-pakej yang menarik. Pengeluaran baja kompos organik ,Kami juga menjual susu kambing segar yang telah dipastri dan dijamin bersih lagi halal.Khidmat nasihat bagi pengurusan kandang, kacukan baka bagi penternak baru.Kami juga bergiat cergas dalam mengimport dan membekal baka-baka untuk pasaran tempatan.

Bagi meluaskan skop perkhidmatan, kami juga menyediakan pakej 'Total IT Solution' meliputi khidmat nasihat dalam Informasi teknologi,pembelian software/hardware, penyewaan komputer/laptop/LCD. Kami juga merupakan pakar dalam pembikinan perisian( System Developing), networking, Servers,Web hosting dan menyediakan tenaga pengajar bagi mereka yang ingin mendalami tentang Teknologi maklumat. Dengan menawarkan harga yang amat berpatutan, anak-anak anda sudah boleh celik IT yang setaraf dengan pengambilan sijil di kolej2 swasta. Hubungi kami untuk penerangan lebih lanjut.

Thursday, November 13, 2008

Petua Perubatan Kambing

Satu petua yang saya terima daripada seorang kawan India. Bahawa pokok bambu yang juga dikenali sebagai mambu atau semambu dengan nama saintifiknya Azadirachta Indica boleh menjadi pokok terapi untuk kambing. Terutama bagi kambing yang stress selepas pertukaran kandang atau tempat. Untuk mengurangkan atau mengelakkan stress, daun ini lebih baik diletakkan sekali dalam lori yang membawa kambing. Namun begitu, ubat anti-stres juga jangan diabaikan.

Daunnya boleh dijadikan ubat selsema bagi kambing. Adalah seelok-eloknya pokok ini di tanam berhampiran kandang atau dalam kawasan kandang supaya menjadi ubat untuk kambing yang sakit. Terutama yang berkaitan dengan pernafasan dan paru-paru.

Bahagian-bahagian pokok ini telah lama digunakan oleh kaum india dalam perubatan dan upacara sembahyang mereka. Dan. Penternak kambing kaum india juga sering menanam pokok ini dalam kawasan kandang mereka. Dengan ini, ia memudahkan bagi mereka untuk merawat kambing yang sakit. Selain, menghindarkan serangga merbahaya berada dalam kawasan kandang. Saudara mungkin pernah melihat pokok ini di sekitar kuil india atau di tepi jalan sahaja. Selamat mencuba...

Kambing & Terapi Kesihatan

Suka saya mengulas satu entry yang ditulis oleh Dr. Ariffaizal Mohd Nor Ariffin tentang Terapi Kambing. Ini kerana, artikel tersebut agak terperinci tentang kebaikan atau faedah dalam menternak dan memakan daging kambing. Sebenarnya, memang ramai penternak mengakui menternak kambing sebagai terapi, tetapi tiada penulisan tentangnya sepertimana yang ditulis oleh beliau.

Sebelum ini, saya pernah menulis tentang mitos memakan daging kambing, dan ternyata tulisan saya sama dengan saranan Dr. Ariffaizal yang mana beliau bersetuju tentangnya, seperti qoute beliau di bawah;

Kambing sering dikaitkan dengan penyakit darah tinggi. Tetapi hakikat sebenarnya banyak sungguh manfaat, khasiat dan kesan daripada kambing sama ada memakan dagingnya atau digembala sehingga ia digelar terapi kambing.


Bukan itu sahaja menurut beliau, daging kambing juga adalah ubat dalam merawat penyakit darah tinggi. Ini dapat dilihat daripada tulisan beliau iaitu;

Kolestrol kambing boleh menguraikan kolestrol dalam darah, punca kepada penyakit darah tinggi. Kolestrol kambing yang menguraikan darah yang tercemar dengan kolestrol tepu akan menyebabkan isipadu darah meningkat. Pesakit darah tinggi yang mengambil daging kambing akan mengalami gejala penguraian akibat peningkatan isipadu darah seperti pening.

Ternyata, pening selepas memakan daging kambing adalah kesan sampingan disebabkan oleh proses penguraian dan perubatan. Kesan seperti ini juga akan kita alami, jika memakan ubatan yang berasaskan homopati contohnya seperti jeli gamat. Selain itu, menurut Dr, Ariffaizal lagi;

Mereka yang mengamalkan memakan daging kambing akan merasa tenang dan gembira dan mudah merasa getaran kasih sayang. Sekiranya anda menghadapi masalah sukar merasai nikmat kasih sayang dan getaran kecintaan, silalah amalkan memakan daging kambing.

Selain itu menurut beliau;

Mengamalkan memakan daging dan meminum susu kambing akan menjadikan pemikiran bertambah pantas, tajam dan tahap ingatan meningkat. Ketika itu, penghayatan dan kematangan akan terbentuk dengan mantap atau disebut emotional quotient (EQ). Sekiranya anda mahu anak-anak menjadi bijak insyaAllah, amalkan memakan daging kambing atau meminum susu kambing.

Seterusnya beliau juga menyatakan bahawa;

Daging kambing dapat menguatkan antibiotik semula jadi tubuh. Mereka yang kerap memakan daging kambing akan terhindar daripada penyakit berjangkitan seperti demam dan selsema.

Bukan itu sahaja, malah mengikut kajian beliau;

Pesakit darah tinggi dinasihatkan agar tetap mengambil daging kambing dalam proses merawat penyakit darah tinggi sebagai ketahanan tubuh untuk mengelakkan penyakit ini berulang kembali.

Perkara yang paling menarik menurut kajian beliau, pemakanan memang mempengaruhi karektor seseorang. Dengan memakan daging kambing, seseorang itu akan mempunyai karektor kambing iaitu;

Menjadi seorang yang tegas, berpendirian, matang, berani kerana benar, berani menegakkan keadilan dan kebenaran, memahami arahan, sentiasa gembira, tahap kecintaan yang tinggi, tahap EQ (emotional quotient) yang tinggi, kadar instinct, intuisi, naluri dan gerak rasa yang tinggi serta mudah tersenyum.

Tentu ada hikmah dan rahsia kenapa para nabi, anbia dan ulama diperintah atau ditakdirkan memelihara kambing sebagai haiwan gembalaan, sumber makanan dan minuman. Hanya Allah yang maha mengetahui.

Untuk membaca lebih lanjut tentang Terapi Kambing daripada Dr. Ariffaizal Mohd Nor Ariffin sila KLIK.

Nilaikan Emas Hitamnya

Purata 1 ekor kambing boleh menghasilkan 1kg tinja satu hari. Ini kerana, kambing akan mengeluarkan hampir 100% makanan yang telah dihadam dalam bentuk tinja. Terutama serat.

Andaikan anda mempunyai 50 ekor kambing. Maka, dalam satu hari anda sudah ada 50kg baja organik. Jika sebulan? Anda sudah mempunyai 1.5 tan baja organik. Tanpa perlu anda bersusah payah memaksa kambing tersebut berr... hehehe.

Jika anda ada 200 ekor kambing, ia dapat menghasilkan 6 tan baja organik sebulan yang bernilai RM 3,600.00. Nilai ini, sudah mampu menampung keseluruhan kos makanan dan kos buruh dalam masa sebulan!

Namun sekiranya anda ingin menjana pendapatan yang lebih baik. Tinja ini, perlu anda proses dan bungkuskannya di dalam beg 1kg dengan harga RM6.50 seperti yang Casserose lakukan. Jadi, InsyaAllah nilai pendapatan anda sebulan ialah RM 39K. Itulah nilai Emas Hitam anda!

Tugas anda seterusnya adalah mencari pasaran. Kerana tiada pekerjaan semudah menjana emas hitam ini.

Tetapi, jika anda tidak mempunyai stok emas hitam ini, namun berminat untuk memasarkannya, kami sedia mengadakan sebarang kerjasama dengan anda. Kami setulusnya ingin berkongsi faedah dengan anda. ATAU. Dapatkan kambing dengan kami, untuk menternak dan dalam masa yang sama menjana emas hitamnya. Hubungi Casserose sekarang.

Kos Efektif Pemberian Makanan


BERAPA BANYAK MAKANAN DIPERLUKAN OLEH SEEKOR KAMBING DALAM 1 HARI.

Pemberian pellet (kosentrat) kepada kambing haruslah secara efektif dan terancang supaya tidak berlaku pembaziran. Oleh itu, untuk informasi dan kebaikan semua, pemberian pellet harus diberi sebanyak 2% atau 3% daripada berat badan kambing.

Contohnya, purata berat Kambing Boer 40kg, maka pemberian pellet sebanyak 0.8kg atau 1.2kg untuk seekor.

Manakala pemberian tumbuhan hijau seperti napier atau daun kelapa sawit haruslah diberi sebanyak 10% daripada berat badan kambing.

Contohnya, Berat Kambing Boer 40kg, maka pemberian napier atau tumbuhan hijau adalah sebanyak 4kg.

Tumbuhan hijau adalah serat yang penting bagi penghadaman kambing. Pallet pula penting untuk penggemukan kambing. Selain zat dan vitamin yang terdapat di dalam kedua-dua jenis makanan ini. Oleh itu, saudara perlu memberi makanan ini secara optimum, supaya pembesaran dan kesihatan ternakan tidak terjejas. Selain disebabkan pellet yang semakin mahal!Perlu diingatkan kepada penternak, bahawa pemberian pellet mestilah di sebelah pagi dan pemberian serat/tumbuhan hijau di sebelah petang. Jika tidak, proses penghadaman kambing agak kurang baik. Ini boleh dibuktikan dengan tinja yang dikeluarkan agak cair dan lembab. Sedangkan, tinja yang bulat dan kering membuktikan penghadaman kambing dalam keadaan baik.

PELAN KANDANG KAMBING

PANDUAN PERUMAHAN KAMBING

Perumahan adalah perlu untuk pemeliharaan kambing di Malaysia. Ini adalah kerana keadaan cuaca melampau seperti hujan dan panas terik menyebab kambing-kambing perlukan perlindungan.

Kedudukan rumah/kandang-kandang ini boleh dibuat supaya:

 • Mengurangkan keperluan bergerak terutama dalam memberi makanan. Contohnya, kawasan ragut /sumber makanan (stor) mestilah dekat dengan kandang jika boleh.
 • Jika hendak membina lebih dari satu kandang, jarak di antara dua kandang hendaklah sekurang-kurangnya sama dengan lebar kandang tersebut. Ini adalah untuk menjauhkan jangkitan penyakit.

Apabila membina kandang keperluan-keperluan yang penting untuk menentukan kesihatan dan kesejahteraan kambing-kambing

adalah:

 • Sistem pengudaraan yang baik bagi menyejukan udara di dalam kandang
 • Membenarkan cahaya matahari yang cukup untuk masuk ke dalam kandang terutama matahari pagi. Kedudukan kandang arah Utara-Selatan
 • Tidak mudah menjadi lembab. Sistem perparitan yang baik di sekeliling kandang
 • Tidak terkena angin yang kencang
 • Terpelihara dari hujan dan panas
 • Kotoran/najis dapat dikumpulkan dan diangkut keluar
 • Ruang makan dan minum mencukupi
 • Lantai adalah sesuai dan tidak membahayakan ternakan, seperti terseliuh atau patah tulang
Bagi membina sebuah kandang kambing yang baik faktor-faktor suhu, cahaya, pengudaraan dan kelembapan yang sesuai di dalam kandang adalah penting. Perubahan suhu, pengudaraan dan kelembapan yang ketara membawa kesan buruk kepada kambing contohnya sebaran penyakit. Jadi sebelum membina sesebuah kandang kambing yang baik pastikan keempat-empat faktor yang tersebut adalah bertepatan.

PEMBINAAN KANDANG

Kandang boleh dibuat di atas tanah ataupun secara berlantai. Pembinaan kandang yang berlantai tinggi dari tanah adalah disyorkan kerana mempunyai sistem pengedaran udara yang baik dan juga senang dicuci.

Lantai

 • Di dalam pembinaan kandang, lantai yang dibuat hendaklah:
 • tahan lama - misalnya tahan dari semburan bahan kimia dan air kencing
 • mudah dicuci
 • tidak licin
 • tidak mencederakan
 • tidak mudah lembab
 • Lantai hendaklah dibuat dari bahan yang sesuai seperti beroti yang berukuran 1.5 s.m. (tebal) dan 3.5 s.m. (Lebar), buluh atau batang pinang yang dibelah, anak-anak kayu dan juga papan biasa. Supaya kencing dan najis senang jatuh ke bawah, kayu atau papan lantai diatur dengan jarak 1.2 - 1.8 s.m. tiap-tiap satu. (Jika terlampau luas berkemungkinan kaki anak kambing akan tersepit).
 • Luas kawasan lantai untuk satu ekor kambing dewasa ialah di antara 0.7 - 1.4 meter persegi (8 - 15 kaki persegi).

Dinding

 • Dinding hendaklah dibuat dari bahan yang tahan lasak. Ini adalah kerana kambing mempunyai tabiat suka menanduk, menggigit dan menggeser dinding. Bahan-bahan yang boleh digunakan ialah buluh, kayu bulat (kayu hutan) dan papan.
 • Dinding boleh dibahagikan kepada dua bahagian:
 • Dari lantai sehingga kira-kira 1 m ke atas boleh dibuat daripada papan, dengan jarak yang lebih rapat antara 1.5 - 2.0 s.m. yang memerlukan ruang yang agak tertutup untuk mengelakkan kesejukan.
 • Di atasnya boleh digunakan kayu beroti, buluh atau nipah dan anak-anak kayu. Jaraknya di antara satu dengan yang lain 9 - 12 s.m.

Bumbung
Bahan-bahan yang boleh dibuat bumbung termasuklah:

 • Nipah - bagus untuk sistem pengedaran udara dan lebih menyejukkan. (Pada umumnya terdapat kejadian kambing memakan serpihan nipah).
 • Zink - mudah dipasang tetapi boleh menyebabkan suhu kandang terlalu panas, terutamanya jika tidak ada pokok-pokok pelindung sekitarnya. Jika menggunakan atap zink, ruang di antara lantai dan bumbung hendaklah ditinggikan untuk pengedaran udara yang baik.
 • Asbestos - bahan yang paling baik untuk dijadikan bumbung tetapi ianya mahal sedikit. Ia tidak saja menyejukkan tetapi juga tidak mudah terbakar.
 • Aluminium - dapat mengurangkan kesan haba tetapi harga agak mahal.

Palung Makanan

Palung makanan boleh dibuat sama ada di bahagian luar ataupun bahagian dalam iaitu di sepanjang jalan tengah. Lebar palung bahagian bawah ialah 0.3 m dan 0.45 m di bahagian atas. Bagi kandang yang tiada palung makanan, rumput boleh diikat atau digantung di tengah-tengah kandang kira-kira 0.5 m dari paras lantai. Bekas abuk (konsentrat) boleh dibina di bawah palung rumput atau di mana-mana tempat di dalam kandang atau diisi di dalam besen. Air yang cukup dan bersih hendaklah disediakan di dalam baldi atau besen.

Bagi merendahkan kos membina kandang kambing, bahan-bahan digunakan mestilah murah dan tahan lama. Sumber-sumber asli seperti buluh, kayu bulat, nipah rumbia dan sebagainya boleh juga digunakan. Kambing memerlukan ruang lantai 0.7 - 1.4 meter persegi ( 8 - 15 kaki persegi) untuk seekor. Kandang untuk penternakan secara komersil memerlukan kos yang tinggi.

Kandang Kambing

Bagi memaksimumkan keuntungan, kita perlu jimatkan kos buat kandang. Jangan guna terlalu banyak kayu. Seorang penternak telah menghabiskan RM 80,000 untuk membuat kandang, sedangkan kambingnya hanyalah 50 ekor. Dia menggunakan kayu basah iaitu kayu hutan yang dibelah.

Keluasan untuk seekor kambing hanya 4’X2’ biasanya dengan keluasan 10’X10 dapat memuatkan 15 ekor kambing. Berikut adalah harga semasa kayu bagi setiap kaki bagi memudahkan korang menentukan buget buat kandang;

4X4=RM4.00
2X4=RM1.60
2X3=RM1.30
1X6=RM0.50 (Kayu Reject)
1X2=RM0.35
1X2=RM0.25 (Kayu Reject)
2X2=RM0.60
1X0.5=RM0.17
Zink = RM1.80 (Lebar 3’)
Pagar 3’=RM50.00/segulung (45’)
Pagar 4’=RM75.00/segulung (45’)

Pasir=RM130.00/selori
Simen=RM12.00/sebeg
Bata=RM150/satu ikat (1,000 biji)
Mesen Chooper – Deisel = RM4,800.00

Panjang maksimum kayu yang dijual adalah 22’. Kayu tidak dijual untuk panjang nombor ganjil – panjang kayu yang dijual ialah 8’,10’,12’ …20’ dan 22’ sahaja.

Adalah lebih baik kita buat sendiri kandang tersebut, kerana upah untuk membuat kandang biasanya tukang kayu akan charge 1 kali dari harga barang. Kalau terpaksa, kita just upah untuk membuat bumbung sahaja dan kita bagi bayaran mengikut hari bekerja, biasanya RM60-RM80 sehari. Selebihnya ie pasang dinding dan lantai kita boleh buat sendiri atau suruh pekerja kambing yang buat sementara kambing tak masuk lagi. Untuk tiang, lebih murah gunakan batu-bata. 5 beg simen untuk 24 batang tiang yang tingginya 6’, atau nak jimat lagi buat kayu 2X4 yang diikat dua so dia jadi 4X4.

Dibawah merupakan plan kandang kambing yang dapat menempatkan 250 ekor kambing dalam satu masa.

Kandang Kambing- untuk 250 EKOR


Pelan (1)

Pelan (2)


Pelan (3)

Pelan (4)

Pelan (5)

Featured Post

Baja kompos Organik- Probac Enviro+

Baja probac enviro+ sedang dalam proses pembungkusan dan sedia di edarkan di sekitar nurseri di daerah kuantan

Borang Maklumbalas

Nama:
Email Address:
H/phone:
Pesanan

Form provided by Freedback.